Permohonan Kad Nikah Negeri Perak (NKAD)

Tapi disebabkan teringatkan janji dalam post lepas pasal Prosedur Nikah hari tu nk post pasal PERMOHONAN KAD NIKAH NEGERI PERAK (NKAD) ni, so kena la buat juga ye..

Sebenarnya permohonan Kad Nikah (NKAD) ni dibuat pada 24/3/2016 . Hanya selepas Setahun 3 bulan bernikah. hehe… Bz beno ropernye nye. Benornya idak le bz, tapi nk nunggu gambor yang sesuai buh kt kad tu. Meleyher pnya leyher, tu yang smpai lebih setahun lbih baru nk apply kad nikah. Pnya la berani merayau sana-sini xda kad nikah, surat nikah pn malas nk bw. Nasib xkna tangkap!

0k la. bebel sampe ke sudah le xsiap2 post ni. Jom tengok benda yang pejabat agama nak untuk apply Kad Nikah (NKAD) ni:-

  1. Senarai Dokumen Yang Diperlukan
  • Sekeping gambar ukuran passport bagi suami dan isteri (tudung mesti berwarna gelap)
  • Salinan sijil perakuan nikah dan sertakan bersama sijil perakuan nikah yang asal untuk pengesahan.
  • Salinan kad pengenalan suami dan isteri yang telah disahkan
  • Bayaran RM40 bagi dua kad Kad Nikah (NKAD)
  1. Kemudian, dapatkan Borang Permohonan Kad Nikah (Nkad) di Pejabat Agama dan lengkapkan :-
Borang Permohonan Kad Nikah (NKAD)
  1. Hantar Borang Permohonan KAd Nikah (Nkad) bersama-sama dokumen yang no.1 tadi.
  2. Terima Resit Pembayaran.

Resit Kad Nikah NKAD

  1. Tunggu Pejabat Agama call untuk collect kad dalam masa 3 bulan dari tarikh permohonan.

Kad Nikah Nkad – Muka Depan

Kad Nikah Nkad – Belakang

DONE…..

Cda dapat dua Kad Nikad NKAD ni.. Satu somi simpan, satu lagi kita simpan. Buh lam beg duit. 🙂

Benornya, kalau de apa-apa soklan lain, kome call je direct pejabat agama nun.

Kredit: Kongsi 4 Share

Leave a Comment